Recolta de mere a Uniunii Europene, cu 20 la suta mai mică în 2019

Data publicării : 08.08.2019

Conform prognozelor efectuate de Asociaţia Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA), dacă în anul 2018 au fost recoltate 13 milioane 275 mii tone de mere, atunci în 2019 să așteaptă o scădere de 20 %, adică 10 milioane 556 mii tone de mere. Aceste date au fost prezentate astăzi, în cadrul Conferinţei Prognosfruit din orașul Alden-Biesen, Belgia, la care participă delegația Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

Potrivit experților europeni, cele mai mici recolte se atestă în Polonia, cifrele indicând până la minus 44 la sută față de 2018. Dacă anul trecut fermierii polonezi au înregistrat o producție de mere de peste 4.5 milioane de tone, în 2019 roada de mere nu va depăși 2 milioane 710 mii tone.

În Republica Moldova, recolta merelor pentru sezonul 2019, nu va înregistra schimbări majore, spune Iurie Fală, Director Executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova. Se așteaptă o creștere nesemnificativă de 1%, ceea ce inseamnă cu 670 mii tone mai mult decât anul trecut.

Factorii care au cauzat scăderea recoltelor de mere în UE sunt condițiile  climatice nefavorabile și imprevizibile care afectează toate regiunile lumii, spun specialiștii. Secetele din unele regiuni și ploile torențiale cazute în mai multe state europene îi împiedică pe producătorii de mere si pere să revină la rezultatele de acum 5 ani.

Conferința Prognosfruit este la cea de-a 44 a ediție și se desfășoară în perioada 8-9 august, curent. În cadrul evenimentului este estimată prognoza producerii și comercializării merelor și perelor pentru anul 2019.

La ediția din acest an participă  270 de operatori din business-ul merelor și perelor din 17 țări ale lumi.