Recomandările expertului olandez pentru îmbunătățirea exportului de fructe
Pe 20 august a.c., Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a desfășurat a doua ediție a Programului de mentorat pentru o nouă generație de producători și exportatori de fructe din Moldova, cu ghidarea mentorului pe export din Țările de Jos, Fred Jenssen.
Cu această ocazie, am solicitat expertului olandez niște recomandări pentru producătorii și exportatorii care nu au putut fi prezenți la atelier. Astfel, Jenssen a apreciat calitatea produselor moldovenești, dar a subliniat necesitatea unor eforturi suplimentare în ceea ce privește standardizarea calității, certificarea și promovarea fructelor autohtone.
„Produsele moldovenești au un gust autentic și o calitate de apreciat, dar pentru a cuceri piețele exigente din Europa, trebuie să existe volume și să fie respectate standardele internaționale de calitate”, a declarat expertul olandez.
Un alt aspect important menționat de Jenssen este colaborarea între producători. „Multe companii moldovenești sunt afaceri de familie și au o istorie bogată, dar pentru a fi competitivi pe piața globală, este necesar să acționăm ca o echipă. Prin colaborare, putem obține volume mai mari, negocia prețuri mai bune și promova imaginea Moldovei, drept furnizor de produse alimentare de calitate”, a adăugat el.
Recomandările lui Jenssen se centrează pe următoarele:
- Obținerea și menținerea certificărilor internaționale: Standarde precum Global G.A.P sunt esențiale pentru accesul pe piețele europene.
- Investiții în marketing și comunicare: Crearea unei imagini de brand puternice și promovarea activă a produselor moldovenești pe piețele țintă.
- Colaborarea între producători: Crearea și/ sau menținerea asocierilor producătorilor de fructe sau a cooperativelor pentru a asigura volumele solicitate de importatori.
- Participarea la evenimente internaționale: Prezența la târguri și expoziții pentru a stabili contacte cu importatorii și a promova produsele moldovenești.
- Dezvoltarea infrastructurii: Investiții în depozite frigorifice, transport și logistică pentru a asigura o lanț de aprovizionare eficient.
Un program similar de mentorat pe export a fost desfășurat de către Asociație, în perioada 2019-2021.