Rezultatele participării Moldovei la “ProdExpo” de la Minsk: Producătorii au stabilit relații cu operatori recent apăruți pe piața belarusă

Data publicării : 30.10.2018

Fructele proaspete și procesate, produse de cele cinci companii, membre ale Asociației “Moldova Fruct”, care au participat săptămâna trecută la Expoziția Internațională ProdExpo de la Minsk, s-au bucurat de aprecierea deosebită a vizitatorilor, dar și a celor mai importante rețele de distribuție din Belarus. Producătorii moldoveni au reușit să consolideze relațiile cu vechii parteneri, dar și să stabilească altele noi, cu operatori recent apăruți pe segmentul de retail din Belarus.

“Ne-am întâlnit cu reprezentanți ai celor mai importante rețele de distribuție din Belarus, cum ar fi: Belcoop Soiuz, Fruit Real, Euro Opt. De asemenea, am purtat discuții și cu reprezentanții altor companii, de talie mai mică, despre posibilitatea de a livra fructe pentru acest sezon, dar și pentru următorul”, a menționat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, “Moldova Fruct”.

Potrivit lui Fală, noile oportunități de export vizează în special strugurii de masă și prunele uscate.

“Consumatorii din Belarus apreciază foarte înalt calitățile gustative și aspectul fructelor din Republica Moldova. Le mai păstrează în memorie încă de pe timpurile când eram parte a Uniunii Sovietice”, a subliniat Iurie Fală.

Directorul executiv al “Moldova Fruct”consideră că participarea producătorilorautohtoni la o expoziție atât de importantă precum ProdExpo, permite consumatorilor belaruși să aprecieze faptul că în Republica Moldova au fost făcute investiții, astfel încât poate oferi fructe și legume proaspete la fel de calitative, la nivelul celor din țările cu agricultură performantă, din UniuneaEuropeană.

Mai puțin îmbucurătoare sunt perspectivele privind exportul de mere în Belarus. Directorul executiv al Moldova Fruct spune că anul acesta, exportul de mere moldovenești către această destinație este mai anevoios. Asta din cel puțin două motive.

În primul rând, anul acesta, în Belarus se înregistrează o recoltă de două ori mai mare decât în anul precedent. În al doilea rând, Polonia, care are la fel o o recoltă bogată de mere anul acesta, dar are graniță comună cu Belarus, sporește concurența în acest sens.

”Poate înainte sau după Anul Nou vor apărea anumite oportunități”, a menționat Iurie Fală în acest sens.

Directorul executiv al “Moldova Fruct” susține că producătorii de fructe, membri ai asociației, mizează pe Jocurile Olimpice Europene care vor avea loc vara viitoare la Minsk ș ivor atrage un număr impunător de vizitatori.

“Noi credem că acest lucru poate fi valorificat de producătorii noștri ca să își intensifice relațiile cu belarușii pentru a furniza anume în această perioadă în rețelele de distribuție cantități mai mari de fructe”.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat în Belarus peste 6 mii de tone de struguri de masă, aproape 2 mii de tone de prune și peste 2 mii de tone de cireșe.