Data publicării : 06.06.2023

Astăzi, vrem să împărtășim cu voi povestea de succes a unui dintre membrii noștri, domnul Victor Cazacu, directorul companiei Pro Inedit, despre exportul recent de mere în Israel.

”Contactul cu importatorul israelian l-am stabilit inițial pe Internet, iar ulterior am avut ocazia să discutăm pe viu, datorită participării la expoziția Fruit Logistica, sub brand-ul de țară: „Moldova – taste makes the difference”, spune domnul Cazacu.

Acest parteneriat de afaceri a început de la expedierea de probă a două containere de un mix de soiuri de mere. „Amestecul” de soiuri exportate a inclus: Idared, Florina, Golden Delicious, Braeburn, Granny Smith și Gala Buckeye, de diferite calibre. „Din păcate, Idared și Florina nu au reușit să facă față cerințelor importatorului din cauza că fermitatea acestor soiuri a scăzut treptat de la începutul anului, iar Gala Buckeye nu a fost atractiv din punct de vedere al prețului, ținând cont de taxa de 40% impusă importurilor de mere din Moldova în Israel, în lipsa unui acord de liber schimb între cele două state”, își împărtășește experiența exportatorul. Cu toate acestea, domnul Cazacu nu s-a descurajat și a continuat negocierile.

La solicitarea importatorului, în urma testării lotului de probă, următoarele patru containere livrate au conținut soiurile: Granny Smith, Golden Delicious și Braeburn, de calibrul 70+. Acestea au fost ambalate în cutii Bushel, iar perioada de tranzit a constituit aproximativ 6 zile. Exportul a fost efectuat prin portul de la Constanța.

Îmbucurător a fost faptul că cerințele de certificare impuse de importatorul din Israel au coincis în mare parte cu cele menționate pe pagina ANSA, cu doar câteva ajustări minore. Acest lucru a confirmat faptul că eforturile noastre de a promova standardizarea și conformitatea cu cerințele internaționale în domeniul fructelor au fost fundamentate.

În anul 2022, Israel a importat în jur de 50 mii de tone de mere, acesta fiind unul din cele mai importate fructe proaspete de „Țara Sfântă”. Exportul de mere în Israel nu a fost doar o oportunitate de afaceri pentru Victor Cazacu și compania sa, ci și o dovadă a potențialului nostru de a obține succes pe piețele externe. Este încurajator să vedem că fructele moldovenești sunt apreciate pentru calitatea lor și ușor concurează într-un mediu cu cerințe exigente.

 

Această experiență pozitivă a deschis noi orizonturi atât pentru domnul Cazacu, cât și pentru toți producătorii și exportatorii de fructe din Moldova. Istoriile de succes ale membrilor noștri ne motivează să continuăm să explorăm și să ne consolidăm pozițiile pe piețele externe, să stabilim noi parteneriate și să aducem în lumea întreagă gustul deosebit al fructelor moldovenești.

Felicitări companiei Pro Inedit pentru acest succes remarcabil! Să ne inspirăm unii pe alții și să continuăm să creștem împreună, promovând fructele noastre și țara la nivel internațional.

Amintim că participarea la expoziția Fruit Logistica a fost posibilă datorită suportului Agenției de Investiții, Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund.