Un grup de pomicultori, membri ai Asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct au studiat cultura piersicului plat în Italia

Data publicării : 16.09.2021

Un grup de pomicultori, membri ai Asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct au revenit zilele trecute dintr-o vizită de studiu în Italia, în cadrul căreia au studiat cultura piersicului plat.

Vizita este parte a activităților „Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului – UE Poduri de încredere peste Nistru, implementat de UNDP Moldova.

Producătorii au vizitat Centrul de Cercetare a Producției Vegetale (CCPV) din Cesena – axat în special pe elaborarea soiurilor noi de cais, piersic si nectarin. Centrul activează în bază privată și este finanțat de pepiniere autohtone, cărora CCPV le furnizează soiuri și soluții noi. Ultima noutate a centrului este soiul Stone Yard, un soi cu fermitate extrem de bună și rezistent, nu crapă ușor, este foarte dulce și aromat, cu o productivitate de peste 20 tone la hectar.

„Am vizitat loturile de testare pentru piersic, cais și nectarin. Specialiștii centrului ne-au relatat despre procesul de selecție ale noilor soiuri. Cu fiecare soi nou, ei încearcă să îmbunătățească aspectul comercial și calitățile gustative ale fructelor. Această vizită a fost una importantă pentru producătorii din Moldova, pentru a înțelege care sunt tendințele ce țin de soiurile moderne și cerințele față de ele, iar soiurile cu un potențial sporit să fie importate și testate în condițiile Republicii Moldova”, a spus Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness, Moldova Fruct.

Metodele agrotehnice implementate la producerea piersicului plat au fost prezentate de un producător italian, care a găsit formula optimală pentru a obține o recoltă de 25 tone de piersic plat la hectar.

Producătorii din Moldova au vizitat și o cooperativă de marketing a fructelor, dar și expoziția Macfrut (Rimini, Italia) pentru a vedea modalități de ambalare, prezentare și promovare a fructelor.

„Această vizită reprezintă o experiență utilă, prin intermediul căreia am cunoscut oameni noi și am avut șansa să-mi formez idei despre drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a face agricultură performantă. Pentru mine, ca producător de piersic plat, vizita în Italia a fost o oportunitate de acumulare a cunoștințelor din domeniul cultivării acestui fruct, pe care neapărat le voi pune în practică. Am fost impresionată de utilajele de sortare și ambalare prezentate în cadrul expoziției Macfrut, dar și depozitul frigorific al cooperativei de marketing pe care am vizitat-o”, spune Dorina Tataru, producătoare din raionul Călărași.

În primăvara anului 2021, Moldova Fruct, în colaborare cu Centrul de Cercetare al Producției Vegetale din Italia, a înființat 2 loturi demonstrative cu 14 soiuri de piersic plat și nectarin pentru a testa adaptabilitatea pomilor la condițiile climaterice ale Republicii Moldova.