Ziua Fructelor a adunat zeci de producători și reprezentanți ai autorităților la Racovăț, Soroca
Zeci de producători din întreaga țară au vizitat expoziția specializată de tehnică și echipament Ziua Fructelor, care s-a desfășurat pe 8 și 9 iulie, în satul Racovăț, raionul Soroca. Cea de a IV-a ediție a expoziției Ziua Fructelor a găzduit standurile a 47 de companii care au prezentat cele mai moderne utilaje, echipamente, tehnologii și soluții financiare pentru domeniul horticol.
Evenimentul a fost organizat de Moldova Fruct și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
„Statele Unite rămân un partener strategic al Republicii Moldova în domeniul agriculturii, susținând sectorul fructelor. Republica Moldova poate fi mândră de succesele ei în acest domeniu. Este de menționat că sectorul de producere a merelor, care anterior, era dependent în proporție de 95% de piețele ruse, a exportat peste 67 mii tone de mere în 2022, iar 25 la sută din ele au mers spre țările UE, Golful Persic și Asia”, a declarat Brian Wittnebel, director adjunct, USAID Moldova.
Expoziția a fost vizitată și de Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Reprezentanții autorităților au vizitat standurile expoziționale ale companiilor autohtone și din străinătate și au discutat cu agricultorii prezenți despre soluțiile pentru digitalizarea agriculturii și metodele moderne de protejare a suprafețelor agricole de diverse intemperii, despre subvenționarea agriculturii, irigarea terenurilor agricole și extinderea piețelor de export pentru fructele din Moldova.
„Este de apreciat că, în ultimii ani, sectorul de fructe a reușit să-și diversifice piața de desfacere și tot mai multe fructe și legume moldovenești ajung pe piața Uniunii Europene. Sectorul agricol întâmpină multe provocări, în special în ultima perioadă, dar, prin politici bine gândite, trebuie să creăm o agricultură durabilă”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Producătorii de fructe, participanți la eveniment au menționat despre importanța implementării noilor tehnologii în producerea fructelor pentru a eficientiza procesele și a folosi cât mai eficient forța de muncă.
„Tindem să ținem cursul, să ne modernizăm, altfel nu putem reuși. În ultimii ani am reușit să vindem prune în Croația, Franța, Rusia. Am procurat o uscătorie și ceea ce rămâne din sortare – prelucrăm”, spune producătorul de la Soroca, Constantin Andriuță.