Prognosfruit 2021 a anunțat prognoza anuală pentru mere și pere în UE. Ce recoltă va avea Moldova?

Data publicării : 13.08.2021

Asociația Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA) estimează că în acest an în UE și Marea Britanie vor fi recoltate 11,735 mil. tone de mere.

La 5 august 2021, peste 150 de reprezentanți internaționali din sectorul de producere a merelor și perelor, inclusiv și reprezentanții de la Asociația Moldova Fruct  au participat la Prognosfruit – Conferința online pentru a discuta rezultatele anului de marketing precedent și  prognoza producției de mere și pere din anul curent.

Conform datelor prezentate în cadrul evenimentului, producția globală de mere în UE și Marea Britanie în 2021 este estimată să fie cu 10% mai mare decât anul trecut, dar cu 1% doar mai mare față de media din ultimii 3 ani.

Cultura europeană se adaptează constant la cerințele de soiuri și calitate solicitate de consumatori.

Dominik Wozniak, președintele WAPA, a declarat: „Noul sezon va începe în general cu o săptămână mai târziu decât media. Volumul de mere produs în toată Europa este din ce în ce mai mare decât capacitatea de comercializare. Perspectivele pieței promit să fie echilibrate între oportunitățile de pe piața internă, cu dezvoltarea pe piețele de export strategice, iar volumul de procesare estimat la aproximativ 4 milioane tone. Producția ecologică continuă să crească încet în fiecare an, ajungând acum la aproximativ 6% din recolta totală a UE”.

Datele Prognosfruit 2021 arată că prețurile la mere în UE se apropie de media ultimilor 5 ani.

Rusia a anunțat că se așteaptă la o recoltă de 1.100-1.400 mii tone. Piața rusă suferă de un deficit de circa 30% de capacități de stocare, iar în anul 2021 vor fi date în exploatare adițional 70 mii tone de spațiu frigorific. Suprafața de plantații de măr în Rusia în 2021 va crește cu cca 9000 hectare.

Polonia se așteaptă la o creștere a recoltei de 22% față de anul trecut, cca 4 mil tone. Recolta de mere se estimează să fie mai mare, dar să sufere din cauza ploilor  abundente anunțate în perioada următoare.

Prognosfruit a anunțat o creștere cu 8-10% mai mare față de anul 2020 a producției globale de suc concentrat de mere, iar prețurile de comercializare a acestuia se așteaptă a fi relativ similare celor din anul trecut.

Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct anunță că Moldova va recolta în acest an o cantitate de circa 600 mii tone de mere.

„Recolta de mere, după primele estimări din acest an, se prevede să fie în jur de 600 mii tone, cantitate similară cu cea obținută în anul 2019 și cu 25% mai mult față de 2020. Ploile și temperaturile mai scăzute din perioada de înflorire au afectat într-o anumită măsură legarea fructelor la unele soiuri, precum și calitatea merelor, ploile au îngreunat efectuarea tratamentelor necesare, însă, în general, recolta se preconizează să fie mai mare ca în anul 2020. Calibrul merelor se așteaptă a fi normal, iar diferența de temperaturi dintre perioade de zi și noapte va asigura o colorare bună pentru merele de soiuri roșii”, spune Iurie Fală.

Specialistul menționează că, este mai dificil anul acesta să facem previziuni asupra exporturilor de mere din noul sezon.

„Cu siguranță acestea vor fi influențate de creșterea ofertei de mere pe piața rusă din partea producătorii locali și cele importante din țări ca Iran, Turcia, Azerbaidjan și altele. Cert este că producătorii și exportatorii de mere din Moldova trebuie să-și facă mai atent planurile de vânzări, activ să caute piețe alternative de export și să lucreze în vederea creșterii consumului local de mere în stare proaspătă”, afirmă Iurie Fală.

Moldova Fruct estimează că în jur de jumătate din recolta de mere produsă în anul 2021 va fi livrată către companiile de procesare.